Opening Time & Style

*Nederlandse versie onderaan*

Living overseas, we tend to observe our own culture objectively in the neutral position and feel vividly and strongly on both positive and negative respective. By going through this, we sometimes re-discover new acknowledgements on our own culture that we’ve never noticed.  Unfortunately, we scarcely admit that we carry on definite traditional culture in our daily life except for seasonal occasions, such as a new year’s celebration in terms that our life style had leaned toward westernized style.  It might be ironically true that we would rather be genuinely amazed by the authentic Japanese beauty and a high standard of its quality when we encounter them mainly in foreign countries.

  My first meeting with Time & Style was at MONO Japan 2017 in Amsterdam.  It might be somewhat embarrassing to tell that it was almost my first time to recognize them even though I had lived in and around Tokyo for nearly 10 years, where their first shop was launched in 1997, nevertheless it wasn’t too long before I got obsessed with their products by the impression at MONO Japan.  On entering their exhibition space, there stood a cabinet in front of me with an elegant and delicate framework, wherein graceful shape of champagne and wine glasses were placed in line.  Just behind it, I found Japanese lacquer ware which were produced in Yamanaka, Ishikawa Pref.  When I hold it, I was amazed enough to say “WOW” unintentionally because I felt as if I had never handled such a light bowl which was fitted perfectly in my palm very gently.  All the responses from other people around me, regardless of the nationality, were quite the same and many of them touched furniture deliberately and felt the delicate texture, particularly a few people (mainly male) squatted so that they could gaze closely at the tabletop.

Learned from the staff about the background on their production, I realized that the craft man produced all the commodities mostly by hand with their great dedication.  This is an authentic Japanese beauty, which enables to penetrate universally,

  On March 23rd 2017. The day has come when the opening day of Time & Style Amsterdam that I had been excited about. The building with clock tower built in 1888 with 4 stories plus 1 basement provides an extensive space of approximately 900m2. Stepping inside, we feel a subtle tension in a tranquil atmosphere wherein their furniture, Lump, Tableware, Textile are placed neatly, which all are well-thought out designs and assert their distinctive presence. This place is just like a museum.

Personally, I was so impressed with the space with Japanese calligraphy placing a cabinet below with while porcelain and Bonsai on. From both sides, Andon lamp utilized Mino handmade washi paper and domestic cedar went off the subtle light, which really made us feel peaceful.

At the opening reception, the band was playing jazz music and we spent wonderful time there in any way.

   I assume that they hold a solid philosophy on their creation, which is “the fusion of traditional beauty and modern lifestyle”.  Their “authentic Japanese beauty” generated from the craftsmanship, which might have influenced Japanese human nature, should be succeeded by generations not been affected as time goes by.

Time & Style providing us a contemporary space where present and past co-exist makes us re-discover the authentic beauty and their philosophy should penetrate the world.

I am also very proud of them as one of the Japanese.


Nederlands

Als Japanner die in het buitenland woont, is het makkelijker om vanuit een neutrale positie met een objectieve blik naar de positieve en negatieve kanten van je eigen cultuur te kijken. Door dit te doen, vinden we soms nieuwe aspecten van onze cultuur die we voorheen nooit zagen. Helaas geven we nauwelijks toe aan onze cultuur in het dagelijkse leven, behalve voor seizoensfeesten zoals Nieuwjaarsdag. De rest ligt verborgen onder het moderne leven dat steeds meer op het Westen begint te lijken. Ironisch genoeg lijkt het waar te zijn dat we de kwaliteit en schoonheid van de authentieke Japanse cultuur en tradities pas inzien, als we in het buitenland zijn.

  De eerste keer dat ik in aanraking kwam met Time & Style was in 2017, tijdens MONO Japan in Amsterdam. Het is een beetje beschamend om te vertellen, maar ondanks dat ik bijna 10 jaar in Tokyo heb gewoond (waar de eerste Time & Style winkel in 1997 werd geopend), had ik ze nog nooit eerder gezien. Niettemin raakte ik al snel geobsedeerd door de impressie van hun producten tijdens MONO Japan. Bij binnenkomst van de expositie ruimte stond ik recht voor een kast met een elegant en delicaat lijstwerk. In deze kast stonden sierlijke champagne en wijnglazen gerangschikt. Net achter deze kast zag ik Japans lakwerk staan dat gemaakt was in Yamanaka, Ishikawa provincie. Ik had nog nooit eerder zulke lichte kommen vast gehad die zo perfect in je handpalm passen. Ik was zo onder de indruk dat ik ‘ WOW’ zei. De reacties van de mensen om me heen, onafhankelijk van ieders nationaliteit, waren bijna gelijk. Vele pakte de producten op of raakte ze aan om de verfijnde textuur te voelen. Ook waren er mensen (voornamelijk mannen) die voorover bukte zodat ze de tafeloppervlaktes van dichterbij konden bekijken. Na een gesprek met een van de medewerkers, kwam ik erachter dat bijna al het werk met veel toewijding met de hand werd gedaan. Dit is authentieke Japanse schoonheid die wereldwijd kan binnendringen.

  Op 23 maart 2017 was het dan eindelijk zo ver. De openingsdag van de nieuwe winkel van Time & Style in Amsterdam. Ik had er enthousiast op gewacht. Het gebouw met ingebouwde klokkentoren, bestaat uit maar liefst 4 verdiepingen en een souterrain en werd in 1888 gebouwd. Met een oppervlakte van maar liefst 900m2, biedt het veel ruimte en mogelijkheden. Als je binnenkomt, voel je een subtiele spanning in een kalme sfeer, waarin het meubilair, lampen, tafels, en textiel netjes zijn geplaatst. Ieder stuk is goed doordacht ontworpen en laten hun onderscheidende aanwezigheid gelden. Het lijkt net een museum.

Zelf was ik erg onder de indruk van de ruimte waar Japanse kalligrafie boven een kast hing. Op deze kast stond wit porselein en een Bonsai. Aan beide kanten stonden Andon lampen gemaakt van handgemaakt Mino washi papier en Japanse ceder (Gyo). Er straalde een Japanse kalmte.

Tijdens de opening receptie speelde een band Jazz muziek. We hadden een hele mooie tijd.

Ik ga er vanuit dat er een solide gedachte achter al de creaties zit; “Het samenkomen van traditionele pracht en moderne leefstijl”. De “authentieke Japanse schoonheid” die voortkomt uit het handwerk, misschien beïnvloed door de Japanse menselijke aard, gaat waarschijnlijk al jaren over van generatie op generatie.

Time & Style voorziet ons van een plek waar het verleden en het heden hand in hand gaan en waar we authentieke schoonheden weer opnieuw kunnen ontdekken. Dit zou de hele wereld mogen meemaken. Als Japanner ben ik erg trots op ze.

Masako Tashiro

Nederlands vertaald door Loes Janssen