Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

28 mei Workshop schilderen met gewassen inkt (Sumie) – bamboe tekenen

mei 28 @ 1:00 pm - 4:00 pm

€55

JCE zal in mei een nieuwe workshop organiseren, te weten Sumie, een manier van schilderen met gewassen inkt. Deze via China geïntroduceerde vorm van schilderen, is in Japan door de jaren heen verder ontwikkeld en heeft een eigen Japanse stijl gevormd. Op het prachtige Washi (traditioneel Japans papier) kunt u met technieken waarbij gebruik gemaakt wordt van schaduw en penseeldruk, bloemen of dieren schilderen door middel van één penseelstreek. Onder leiding van de Japanse workshopleidster, mevrouw Yuka Katamine, zult u niet alleen kennis maken met de technieken maar ook met de aan Zen gerelateerde filosofie achter deze schilderstijl. Laat deze unieke kans niet schieten en neem deel aan de Sumie workshop!

Sumie

Schilderijen geschilderd in zwarte inkt worden in Japan Sumie genoemd. Over het algemeen wordt er bij Sumie alleen zwarte inkt gebruikt, maar soms worden er ook kleine hoeveelheden andere kleuren gebruikt. Sumie waarbij niet alleen zwarte inkt wordt gebruikt, worden Bokusaiga genoemd. Bij Sumie worden verschillende technieken voor het aanbrengen van schaduw en gradatie gebruikt. Schaduwen en gradatie kunnen worden gecreëerd door de hoeveelheid water die aan de inkt wordt toegevoegd, aan te passen. Inktschilderijen, die in de laatste helft van de Tang dynastie ontwikkeld werden als landschapsschilderijen en die in China Shanshuihua genoemd worden, werden net als Zen bekend in de Kamakura periode (1185-1333). Het hoogtepunt van hun populariteit was in de Muromachi periode (1333 – 1568). In Sumie worden mensen, bloemen en vogels, e.d. afgebeeld.

De schoonheid van de leegte

Bij Sumie is de lege ruimte rondom de objecten net zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker dan de afbeelding van de objecten zelf. Het is de zogeheten ‘schoonheid van de leegte’. In Sumie maakt de witte ruimte of “leegte” de schildering af. Voor een Westerling wordt lege ruimte ook wel gezien als “negatieve” ruimte. De schilderingen lijken onaf. Dat is het grootste verschil tussen Sumie en de Westerse methodes. Sumie is een kunstvorm die nauw verbonden is met Zen. Sumie belichaamt veel van de principes van schoonheid van lege ruimtes die zo kenmerkend zijn voor Zen.

Laten we proberen bamboe te schilderen!

Deze keer wil ik u de “Bamboe’ methode leren. Ik zal in detail uitleggen hoe je zwarte inkt, water, de kwasten gebruikt en hoe je een bamboe schildert.

CV van de workshopleidster

Naam: Yuka Katamine
Nationaliteit: Japans
Opleiding: Afgestudeerd aan de Tsukuba Universiteit (master) in Japan.
Licenties: Geregistreerd als docente bij de International Sumi-E Association in Japan.
Carrière:
2010 Stimuleringsprijs tijdens de internationale publieke tentoonstelling van de International Sumie
Association (Roppongi national museum) in Japan.
2011 Expositie in de internationale publieke tentoonstelling van ‘Encre et papierid; versite’s asiatiques’ (in Espace des Blancs-Manteaux de la Mairie du 4e arrondissement) in Parijs
2011 Geselecteerd voor de internationale publieke tentoonstelling van de Salon des Artistes Francais (Grand Palais national museum) in Parijs.
2015 Tweede prijs tijdens de internationale publieke tentoonstelling van de International Sumie Association (Roppongi national museum)

Datum & tijd: 28 mei (za) 2016, 13:00 – 16:00
Locatie: ‘t Japans Cultureel Centrum 2de verdieping (Nieuwezijds Voorburgwal 177-2, Amsterdam)
Entrance: 55 euro (incl. BTW, materiaal kosten)

Aanmelden  : aanmelden workshop van hier

Minimum number of participants: 6  
Maximum number of participants:  8

Cancellation fee after the payment
Within 1 week: 50% of the entrance fee
Within 3 days: 100% of the entrance fee

Gegevens

Datum:
mei 28
Tijd:
1:00 pm - 4:00 pm
Kosten:
€55
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Japan Cultural Exchange
Website:
http://www.japanculturalexchange.nl/

Locatie

‘t Japan Cultureel Centrum
Nieuwezijds Voorburgwal 177-2
Amsterdam, 1012 RK Netherlands
Website:
http://www.japansecultuur.nl/