Lezing van Unagino-Nedoko

Lezing van Unagino-Nedoko

Gisteren waren CEO van Unagino-Nedoko, Takahiro Shiramizu en tolk/collega Rei Watanabe bij DutchCulture voor een lezing over de organisatie en met wat voor projecten ze bezig zijn geweest.

Ikzelf had ze gisterochtend pas voor het eerst leren kennen en kort gesproken dus ik wist er nog vrij weinig over, maar gelukkig gaven ze diezelfde dag nog een presentatie waar ik bij mocht zijn waardoor ik direct een goed beeld kreeg van deze veelzijdige organisatie

Allereerst, wat is Unagino-Nedoko? Of eerder; wat betekent het? Blijkbaar is unagi no nedoko (うなぎの寝床 letterlijk vertaald: “slaapplaats van een paling” ) een uitdrukking die gebruikt wordt bij het omschrijven van lange smalle gebouwen met een kleine ingang. Oude Japanse straten hebben nog veel van dit soort gebouwen en de winkel van Unagino-Nedoko is ook in zo een gevestigd, in Yame in de Kyushu regio.

Unagino-Nedoko is opgericht door Takahiro Shiramizu en Shogo Haraguchi, met het doel de lokale ambachten van Kyushu samen te brengen, te behouden en toegankelijk te maken voor de rest van Japan en de wereld. Dit doen ze door middel van onder andere de winkel in Yame en webshop waar ze verschillende handgemaakte producten verkopen, het organiseren van evenementen in Japan, en veel onafhankelijk onderzoek en interactie met lokale ambachtslieden, designers en geïnteresseerden.

Het was duidelijk dat Unagino-Nedoko erg veel waarde hecht aan het verhaal achter de verschillende traditionele Japanse ambachten. Zo zoeken ze steeds naar nieuwe manieren om deze waarde over te brengen aan consumenten, en de ambachtslieden dichter bij deze consumenten te brengen. Vooral op een internationale schaal is het voor te stellen dat dat heel moeilijk zal zijn, maar met het Holland-Kyushu project dat in het leven geblazen is om de culturele band tussen Nederland en Kyushu te versterken, is al een mooie samenwerking aan het bloeien.

Er zijn al verscheidene culturele uitwisselingen geweest tussen Nederlandse designers en Japanse traditionele ambachtslieden in Kyushu. Een goed voorbeeld hiervan is nog tot en met 30 oktober te bekijken op Dutch Design Week in Eindhoven. Het is erg interessant om te zien hoe nieuwe ideeën en projecten ontstaan door samenwerkingen en uitwisseling van kennis tussen creatieve geesten uit twee totaal verschillende culturen. De sfeer tussen Unagino-Nedoko en de aanwezigen bij de lezing was ook heel open en informeel, er werden veel interessante dingen verteld en ik heb het gevoel dat ik ook weer een hoop heb geleerd van iedereen. Ik kijk uit naar wat de samenwerking nog meer teweeg zal brengen!

Queeny