Arita Porselein van Nu – Rijksmuseum, Amsterdam

DSC01663_web

1: Vazen, Kakiemon (Japan)

Op 21 april 2016 nam Emiko mij mee naar de perspreview voor de tentoonstelling van het Arita porselein in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Geschiedenis Arita en Nederland

In 1616 ontstond voor het eerst het Arita porselein door hulp van de Koreaanse pottenbakkers. Deze pottenbakkers woonden in de omgeving van Arita. Met hun kennis en vaardigheden ontwikkelden de pottenbakkers in Arita een breed assortiment met verschillende stijlen in hun porselein. Het Arita porselein werd populair in Nederland toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) begon met handelen in porselein. Door onrust in China rond 1644 richtten de handelaars van de V.O.C. zich op Japan. Het Delfts blauw heeft invloeden gehad op het Arita porselein en vice versa. De collectie in het Rijksmuseum ondersteunt deze eeuwenoude culturele connectie.

Het 2016/ project

Arita is sinds 1616 een belangrijk centrum van de Japanse porseleinindustrie. De jaren tachtig waren de hoogtijdagen voor de productie, maar is hierna flink afgenomen. Het Arita 2016/ project is opgericht om de porseleinindustrie in Arita nieuw leven in te blazen. Het project is geïnitieerd door de stad Saga en creatief directeur van het voorgaande 1616/ project Arita: Teruhiro Yanagihara. Hij nodigde de ontwerpers Scholten&Baijings uit, waarna zij samen met kunstenaars over de hele wereld een zeer uitgebreid servies hebben ontworpen. Dit leverde nieuwe producten op voor het 400 jaar bestaan van het Arita porselein. (DutchCulture, 2015)

DSC01660_web

2: Borden, Scholten&Baijings (Nederland)

De expositie

Het was voor mij de eerste keer om mee te gaan naar een officiële persopening dus ik was al zeer benieuwd hoe het zou zijn. Om 10:30 begon de opening met een receptie, waarna er een korte speech werd gehouden door de vicegouverneur van Saga, Scholten&Baijings, meneer Teruhiro Yanagihara en meneer Kakiemon. Daarnaast waren ook alle pottenbakkers die jaren aan dit project gewerkt hebben aanwezig.

DSC01627_web

3: Van links naar rechts: mr. Kakiemon, mr. Fitski, mr. Yanagihara, Scholten & Baijings

Na de opening en receptie was het tijd op de expositie te bekijken. Deze is tentoongesteld in het Aziatisch Paviljoen. De expositie bestaat uit 43 porseleinen attributen met elk een verschillende stijl. De ontwerpers hebben uitleg gegeven wat voor een gedachte achter het product zat en hoe zij op het idee zijn gekomen. Een van mijn persoonlijke favorieten was het servies van Christien Meindertsma (zie foto 4). Het design oogt simpel en praktisch, maar wat het zo speciaal maakt is dat het glazuur op het servies is gemaakt van oude scherven die tot een fijn poeder zijn gestampt. Zodra je dichterbij komt, zie je hier de ‘kruimels’ nog van terug op het servies.

DSC01669_web

4: Servies, Christien Meindertsma (Nederland)

Naast deze ontwerpen is er in het Aziatisch Paviljoen ook een presentatie te zien van het Kakiemon-porselein. De 15e generatie van Kakiemon ontwierp hedendaagse objecten speciaal voor het Rijksmuseum. Deze staan samen tentoongesteld met de 17de –eeuwse stukken. Het porselein wordt dus al generaties lang gemaakt door de familie Kakiemon en is vernoemd naar meester Sakaida Kakiemon (1596-1666). De Kakiemon collectie in het Rijksmuseum bestaat uit 110 stukken en is daarmee de grootste collectie van Kakiemon porselein in Nederland. (Rijksmuseum, 2016)

Ik raad het ten zeerste aan om eens langs te gaan en een kijkje te nemen. Het is namelijk niet alleen interessant voor liefhebbers van porselein, maar ook voor liefhebbers van de Japanse traditie en cultuur!

Rachelle Verheijden (Stagiaire van JCE)