Exhibition “A view from Arnemuiden to Awashima +” by Takako Hamano

Exhibition “A view from Arnemuiden to Awashima +” by Takako Hamano

Aankondiging van de expositie “A view from Arnemuiden to Awashima +” van kunstenares Takako Hamano te zien vanaf donderdag 3 september 2015.

In het werk van Takako Hamano is het alsof je de aarde op allerlei locaties in Nederland en Japan uitgraaft en daarmee wordt ondergedompeld in de geschiedenis en herinneringen van die locaties. De kunstenares geeft op deze manier een nieuwe blik op de wereld.

De verhalen die elk stukje aarde bevat, verschijnen voor ons via de handen van de kunstenares als levende beelden die zowel persoonlijk als universeel zijn. Als we een blik werpen op die wereld dan worden we uitgenodigd tot een unieke ervaring waarbij het dagelijkse gecombineerd wordt met het sprookjesachtige.

Deze expositie van JCE is georganiseerd vanuit het idee een kans te bieden om meerdere op veldwerk gebaseerde projecten uit het verleden van Takako Hamano bij elkaar te bekijken.  Door te wisselen tussen locaties in Japan en Nederland ontstaat een nieuwe kijk op de wereld. We nodigen u van harte uit om deze expositie, waarin verhalen uit verschillende tijden en ruimtes elkaar kruisen, te komen bekijken.

Op de expositielocatie worden meerdere animaties met tekeningen en geluid alsmede boeken, e.d. tentoongesteld en verkocht.

A view from Arnemuiden to Awashima +

‘A view from Arnemuiden to Awashima +’ bekijkt zowel van veraf als dichtbij naar de verhalen die de kunstenaar vertelt.

Hoezeer we ook fysiek en mentaal gescheiden zijn van de ander, Hamano voelt meer voor een leven vanuit het idee van de onderlinge verbondenheid in de wereld. Dit is haar drijfveer om zich in nieuwe gebieden te begeven en ontdekkingen te doen. Door het verzamelen van verhalen van lokale bewoners, die ze door middel van geluidsopnames, tekeningen en animaties omvormt tot werken, tracht de kunstenaar stukjes van waardevolle verhalen door te geven; verhalen die anders mogelijk verloren zouden gaan of vergeten worden.

Werken uit drie onderzoeksprojecten in verschillende vissersdorpjes, Arnemuiden (2004-2006),  Kubotsu (2007-2008) en het afgelegen eiland Awashima (2013), zijn nu op een speelse manier in een ruimte samengebracht, waar ze een nieuw landschap vormen.

‘Bread holding girl’ (water memory mapping / 2005), ‘a raccoon dog the little boy’ (i saw a dream of Kubotsu. / 2008), ‘floater’ (MIRRORED MEMORIES / 2009), ‘Satchan’ (Satchan’s midnight garden / 2009) en ‘Kokiriko and Akaoni (Hamano Oinarisan a pine wood tale / 2013) zijn fictieve figuren die zijn afgeleid van de werkelijkheid. Wat gebeurt er als ‘bread holding girl’ uit Arnemuiden, diep in een dennewoud, omgeven door de Japanse Binnenzee, ‘Kokiriko and Akaoni’ tegenkomt? Waar zal zo’n ontmoeting hun reis heen voeren? ,

————————————————————————————————-

A view from Arnemuiden to Awashima is both a distant and close view of the artist’s “story telling”.
As much as one is physically and mentally separated from others, Hamano feels strongly in living with the interconnectedness of the world. This is her drive to go to new fields and to discover. By collecting stories from local residents and by recording, drawing, animating and molding them into works, the artist seeks to hand down to the viewer pieces of precious stories; stories which might otherwise be lost or forgotten.
Works from three field-research-based projects in fishing villages, Arnemuiden (2004-2006), Kubotsu (2007-2008) and the remote island of Awashima (2013), are placed into a space, in a playful manner, where they become a new scenery.
‘Bread holding girl’ (water memory mapping / 2005), ‘a raccoon dog the little boy’ (i saw a dream of Kubotsu. / 2008), ‘floater’ (MIRRORED MEMORIES / 2009), ‘Satchan’ (Satchan’s midnight garden / 2009) and ‘Kokiriko and Akaoni (Hamano Oinarisan a pine wood tale / 2013) are fictive figures which derive themselves from reality. What if ‘bread holding girl’ from Arnemuiden meets ‘Kokiriko and Akaoni’ in a deep pine forest surrounded by Japanese Inland Sea? Where would such an encounter lead their journey?

Takako Hamano:
After graduating with a degree in sociology for the University of Tokyo, Hamano studied Fine Art in Amsterdam. Working with themes as memory or interconnectedness, her works unfold in the form of drawings, sound, animation, bookwork, performance and spatial work; all sharing similarly enchanting, imaginary elements.

Website of Takako Hamano

Opening: Thursday 3 September 17 – 20 hrs
Exhibition: 3 September – 26 September 2015
Location: Japan Cultural Exchange
Address: Nieuwezijds Voorburgwal 177-1, 1012 RK Amsterdam (Above ‘t Japans Winkeltje)
Entrance: Free
Opening Time: Tuesday – Saturday, 10 – 18 hrs