Exhibition: “You Dear Kitty, The Book of Memories”

Exhibition: “You Dear Kitty, The Book of Memories”

“Your Dear Kitty, The Book of Memories”

Erika Kobayashi & The Future

Een boek beslaat niet altijd een herinnering, maar een herinnering kan altijd een boek worden. Wanneer een boek vertegenwoordigt wat er is gebeurd, ook wanneer de gebeurtenissen herhaaldelijk zijn geinterpreteerd, vertegenwoordigt het altijd de herinnering aan iets. Deze herinnering kan worden overgebracht aan andere mensen wanneer zij de wereld van het boek betreden.
-The Future-

Voor de eerste keer houden de Lloyd Hotel & Cultural Embassy en ‘t Japans Cultureel Centrum Amsterdam een gecombineerde expositie van twee opkomende artiesten uit Japan en Nederland; Erika Kobayashi en The Future.
Erika Kobayashi is een hoog geprezen schrijfster/striptekenares gevestigd in Tokyo met verscheidene nominaties voor Japanse literatuurprijzen op haar naam. The Future is een experimentele uitgeverij en drukkerij, opgericht door Klara van Duijkeren en Vincent Schipper, wiens bijzondere activiteiten de publieke aandacht hebben getrokken. The Future is gevestigd in Amsterdam.
Wat deze artiesten gemeen hebben zijn de sleutelwoorden ‘herinneringen’ en ‘boeken’. In deze expositie zal een uniek werk gecreëerd worden op basis van Erika Kobayashi’s boek Your Dear Kitty (2011). De expositie zal bestaan uit kunstintallaties en tijdens de opening wordt ter plekke het boek afgemaakt.

[Concept en doel]

Het idee van herinnering is één van de overheersende thema’s in het werk van Erika Kobayashi. Dit komt in het bijzonder naar voren in haar boek Your Dear Kitty (haar persoonlijke verkenning van Anne Frank’s dagboek en het dagboek van haar vader). In dit werk dient het dagboek als het belangrijkste voertuig dat mensen verplaatst uit toekomstige generaties naar een wereld die reeds is gepasseerd.
The Future ziet papier en inkt als één van de oprechtste media om herinneringen en ideëen te conserveren en geschiedenissen te creëren.
Het curator team heeft voor deze expositie deze twee artiesten bij elkaar gebracht om collaboratief werk te creëren met hun gezamenlijke thema’s ‘herinneringen’ en ‘boek’. Door gebruik te maken van deze kans, zal het werk van Erika Kobayashi aan een groter publiek worden gepresenteerd. The Future zal een live performance én de publicatie verzorgen.

*Your Dear Kitty, Erika Kobayashi’s book gepubliceerd in Japan in 2011, is het verslag van een reis die zij maakte in 2009. Tijdens deze reis volgde zij Anne Frank’s leven aan de hand van drie dagboeken. Eén is van Anne Frank, één is van haar vader en één is van haar zelf. Gedurende de reis maakte Kobayashi vele tekeningen en notities.

[De expositie]

De exposities worden gehouden op twee locaties. Het Lloyd Hotel & Cultural Embassy en ‘t Japans Cultureel Centrum.
In het Llyod Hotel & Cultural Embassy worden de kunst en geluid installaties van Erika Kobayashi & The Future tentoongesteld. De focus ligt hierbij op Kobayashi’s illustraties en tekeningen uit haar boek Your Dear Kitty en op het onderzoek dat hier aan vooraf ging.
Bij ‘t Japans Cultureel Centrum worden de video werken van Erika Kobayashi’s Your Dear Kitty vertoont. Verder worden deze twee locaties verbonden door middel van het internet.

OUTLINE

Date: 27th March 2015 – 10xh April 2015, Open daily 10.00-17.00 hr.
Venue: Lloyd Hotel & Cultural Embassy Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam
‘t Japans Cultureel Centrum Nieuwezijds Voorburgwal 177, 1012 RK Amsterdam
Artists: Erika Kobayashi (writer / comic artist) ,
The Future Klara van Duijkeren and Vincent Schipper (artists/ publisher & printer)
Entrance fee: Free
Opening reception & Artist talk: 26th March 2015 at Lloyd Hotel & Cultural Embassy
17.00-19.00 pm: Reception
17.30-18.30 pm: Artists talk show Guest/Judith Stalpers (journalist)
The Future’s performance from 10.00am to 22.00 pm on 26th March 2015 (12 hours!) at The Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Organized by: Lloyd Hotel & Cultural Embassy, ‘t Japans Cultureel Centrum
Curated and coordinated by: Miyako Nishinakagawa, Emiko Chujo (Japan Cultural Exchange,‘t Japans Cultureel Centrum) & Yutaka Endo (Luftzug)
Sponsored by: Japan Cultural Exchange,Lloyd Hotel & Cultural Embassy, Luftzug Europe
Subsidized by: Amsterdam Fonds voor Kunst , Nomura Foundation
With special thanks to Little more Co., Ltd., Judith Stalpers